Зодіакальні сузіря в малюнках (частина 1)

Зоряна карта Яна Гевелія

Зоряна карта Яна Гевелія

Зоряне небо завжди було джерелом натхнення для митців. Сьогодні я хочу згадати лише про один з напрямків мистецької фантазії: це зображення пов’язані їз зодіакальними сузір’ями. В своїх мандрах по небосхилу Сонце проходить послідовно через ряд сузірїв. Історично склалось так, що їх називають 12. Хоч насправді достатньо взяти в руки карту зоряного неба та прослідкувати по екліптиці через які сузір’я проходить шлях нашого світила. На лінії екліптики знаходиться 13 сузір’їв. Але оскільки через сузір’я Змієносця Сонце проходить лише по краю то до зодіакальних сузір’їв зараховують  дванадцять: Стрілець, Козеріг, Водолій, Риби, Овен, Телець, Близнята, Рак, Лев, Діва, Терези, Скорпіон.

Ян Гевелій, 1690рік

gevely_janПерші картини за мотивами Зодіаку з’явились у зоряних атласах. Один з найкращих атласів зоряного неба належить польському астроному Яну Гевелію (1611 – 1687). Цей вчений був не лише астрономом, але і чудовим гравером. Отож свій атлас він прикрасив прекрасними малюнками. Окремі фігури з цього атласу використовують в багатьох книгах присвячених астрономії. Малюнки зодіакальних сузір’їв із атласу Яна Гевелія можна вважати класичними.

Овен

Овен

 

Телець

Телець

Близнята

Близнята

Рак

Рак

Лев

Лев

Діва

Діва

Терези

Терези

Скорпіон

Скорпіон

Стрілець

Стрілець

Козеріг

Козеріг

Водолій

Водолій

Риби

Риби

І хоч ці зображення часто використовують, однак сучасні художники також малюють картини на теми Зодіаку. Але про це буде наступна розповідь.

 

 

Залишити коментар

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.