Зоряне небо – погляд у минуле

Коли ми дивимось на небо то рідко коли замислюємось над тим які відстані розділяють  зорі і прсторі. А між тим милуючись зоряним небом ми насправді бачимо минуле Всесвіту, а не сучасність.

zori

Світло рухається із швидкістю 300 000 км/с. Від Сонця до Землі світловий промінь дійде за 8 хвилин і 20 секунд. Однією із одиниць вимірювання космічних відстаней є світловий рік.

Світловіий рік це відстань, котру подолає світловий промінь за один рік.

1св.рік ≈  1013 км

Найближча до нашого світила зоря Проксима в сузір’ї Центавра знаходиться на відстані 4,2 св.роки, отож якщо сьогодні на цій зорі станеться вибух, то ми дізнаємось про це лише через чотири з половиною роки.

Нещодавно наші телескопи сфотографували  у сузір’ї Орла величний  хмари зоретворення. Їх так і назвали Стовпи творення. Однак якщо ми згадаємо що сузір’я Орла знаходиться на відстані 7000 світлових років від нас то зрозуміємо, що на фотографії зафіксовано те що відбувалось за довго до будівництва піраміди Хеопса.

orel

Область зоретворення в сузір’ї Орла

Коли ми розглядаємо фотографії ядра Галактики, то забуваємо про те що ми бачимо картинку, котру несли до нас світлові промені на протязі 25 000 років.

Якщо завтра в Туманності  Андромеди станеться катастрофа, то ми ніколи не дізнаємось про неї, інформація про це долетить до Сонячної системи через 2,5 мільйони років.

Отож коли ми дивимось на небо то варто пам’ятати, що якби нам випала нагода спостерігати всі небесні світила в реальному часі, то небо мало б дещо інший вигляд.

Виникає думка: «То чи варто спостерігати події, котрі відбулись давно?». Так варто. Ми отримуємо інформацію про зорі завдяки тому випромінюванню яке долітає до нас від зірок. І навіть якщо ми знаємо, що подія відбулась багато сотень років тому для нас це немає великого значення до тих пір поки ми не надумаємо летіти до цієї зорі. От тоді варто знати, що нас чекатиме там. Однак подорожі до далеких зоряних систем це події далекого майбутнього, а якби і полетіли ми нині, то за час польоту може відбутись чимало змін в точці куди прямуватиме наш космічний корабель.

І хоч погляд на зорі це погляд у минуле, одночасно це і погляд у майбутнє. Спостерігаючи за різними зорями тепер ми бачимо які зміни відбуваються з ними в різні періоди їх еволюції, а значить і можемо передбачити які зміни чекають ту чи іншу зорю і через скільки часу. А чи справді це так перевірять наші нащадки.

Залишити коментар

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.